Laatste alarmering:
Datum 17|11 Tijd 18:53:15 (inci-07) Vko (auto-auto) Texaco Zuidwolde Rijksweg A28 R Veeningen 039031 Prio Hoog Eenheid | Cluster Zuidwest - OvD Brandweer Regionaal Drenthe
maandag 20 november 2017

Archief

Paard met amazone in de sloot

Gemaakt: Zaterdag, 24 juni 2017 19:05

HOLLANDSCHEVELD - Op de Beukerswijk in Hollandscheveld is zaterdagmiddag een paard met amazone in de sloot beland. Het paard dat ergens van schrok liep pardoes de sloot in.

 

De brandweer en dierenarts moest ter plaatse komen om het paard uit de sloot te trekken. De amazone bleef ongedeerd.

Uittocht TT gangers Assen is begonnen

Gemaakt: Zondag, 25 juni 2017 17:54

BEILEN – Het was zeer druk op en bij de A28 bij Beilen zondagavond. De TT gangers op weg naar huis werden traditioneel uitgezwaaid.

 

Bij het tankstation hadden de mensen zich massaal gesetteld en sommige met camper en caravan. Een groot aantal motorrijders hield het bij het tankstation dan ook even voor gezien en verliet de A28 voor een hapje en een drankje en om de tank nog eens vol te gooien.

Energiesafari De Wolden - zien ondernemen doet ondernemen

Gemaakt: Maandag, 26 juni 2017 20:53

ZUIDWOLDE - Een groep van 20 avontuurlijke ondernemers is mee op energiesafari geweest. De safari voerde langs drie verschillende ondernemingen, allen op hun eigen manier bezig met energie besparen, energie opwekken, en duurzaamheid.

 

De gemeente organiseerde deze safari in het kader van de 'Energieke samenleving' om andere ondernemers te enthousiasmeren voor duurzame energie en bedrijven die daar al flinke stappen in zetten in het zonnetje te zetten.

 

De deelnemende bedrijven waren Camping Klein Zwitserland uit Zuidwolde, de Coop supermarkt uit Ruinerwold en Agraservice uit Zuidwolde. Deze drie verschillende ondernemers uit drie verschillende branches vertelden welke maatregelen zij al getroffen hebben om energie te besparen/op te wekken en welke wegen daarvoor bewandelt moeten worden.

 

Zo wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp voor de verwarming van het zwembad op de camping, heeft de supermarkt geen gasaansluiting meer en heeft de agrariër zijn dak opengesteld voor zonnepanelen voor de postcoderoos.

 

Het enthousiasme van deze drie ondernemers straalde uit naar de andere ondernemers, en er werden veel ervaringen uitgewisseld. Ook vragen rondom het aanvragen van SDE subsidies en wat daar bij komt kijken werd besproken. Er komt een flinke papierwinkel bij kijken, hierbij zoeken ondernemers hulp, zodat zij zich kunnen richten op de onderneming zelf.

 

Natuurlijk was men ook benieuwd welke investeringen zijn gedaan, en wat daarvan o.a. de terugverdientijd is en wat het rendement daarvan is.

 

Met veel nieuwe inzichten en ideeën eindigde de energiesafari met een netwerkborrel. Van elkaar leren en het delen van ervaringen werd zeer gewaardeerd. Sommigen hebben de eerste stap al gezet, en deze avond maakte duidelijk dat, als men energie bespaart en zelf opwekt, er daarna nog vele zullen volgen.

Drentse fysiotherapeut aangehouden wegens oplichting en fraude

Gemaakt: Dinsdag, 27 juni 2017 21:11

REGIO - De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft maandag een 45-jarige fysiotherapeut uit Drenthe aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting.

Het vermoeden is dat zij bij zorgverzekeraars bewust te hoge declaraties indiende voor behandelingen van haar patiënten. Ook zou de fysiotherapeut in overleg met de praktijkmanager behandelingen gedeclareerd hebben die in werkelijkheid helemaal niet of op een andere – goedkopere wijze - hadden plaatsgevonden.

 

Het gaat bijvoorbeeld om declaraties van weekendbehandelingen of behandelingen thuis bij de cliënt. Ook de praktijkmanager van de fysiotherapiepraktijk in de provincie Drenthe is maandag gehoord als verdachte.

 

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het Zorgfraudeteam van de Inspectie SZW mogelijk gesjoemel met zorgdeclaraties tegenkomt, zo laat het Openbaar Ministerie weten. 'De ontdekking van deze vermoedelijke fraude is mede te danken aan de oplettendheid van de cliënten van de betreffende fysiotherapiepraktijk. Zij zagen dat er verkeerde declaraties waren ingediend bij hun zorgverzekeraar en wezen de verzekeraar daar op.'

 

Een van die zorgverzekeraars heeft hiervan melding gedaan bij de NZa. Daarna is het Zorgfraudeteam ingeschakeld.

 

Declaraties van behandelingen in de zorg gaan vaak rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaan. Patiënten kunnen via de websites van hun zorgverzekeraar zelf de declaraties van hun zorgaanbieders bekijken. Door die te controleren en eventuele fouten te melden bij de zorgverzekeraar kan mogelijke fraude door zorgaanbieders worden ontdekt.

 

Ondermijnen

Het OM wijst erop dat in Nederland waarde wordt gehecht aan goede gezondheidszorg. 'Een groot deel van de Nederlandse begroting wordt daar aan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggelden kan ons zorgstelsel ondermijnen. Daarom treden overheid en ketenpartners hier krachtig tegen op.'

Straten blank in Alteveer na wolkbreuk

Gemaakt: Woensdag, 28 juni 2017 17:06

ALTEVEER - Een regenbui heeft woensdag aan het eind van de middag een deel van Alteveer onderwater gezet. Op onder andere het Hazenpad en de Jan Leijssenaarstraat stond het water tot de voordeur van de woningen.

 

Het is niet de eerste keer dat in Alteveer het water zo hoog staat, het is al jaren een doorn in het oog van de bewoners.

Aanpak wildgroei reclame-uitingen

Gemaakt: Vrijdag, 30 juni 2017 20:01

ZUIDWOLDE - We zien steeds meer reclame om ons heen. Te veel en te grote reclame uitingen verstoren de leefomgeving en het landschap. De gemeente gaat reclame-uitingen daarom strenger controleren. Een reclame-uiting is illegaal als deze niet voldoet aan de voorwaarden die zijn vastgesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

 

Plan van aanpak

Als de gemeente een illegale reclame-uiting ziet, krijgt de eigenaar een brief met het verzoek de reclame-uiting (inclusief constructie) te verwijderen. Als de eigenaar niet aan dit verzoek voldoet, dan volgt een tweede brief met daarin een aankondiging van maatregelen. Hierna volgt een juridisch traject waarbij de eigenaar een dwangsombeschikking opgelegd krijgt.

 

Wanneer is een reclame-uiting legaal?

De regels voor het aanbrengen van reclame zijn vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daar staan regels in voor reclame op of aan de weg, reclame op of aan een gebouw en reclame op een voertuig. Reclame mag bijvoorbeeld de veiligheid van het verkeer niet in gevaar brengen. Voor reclame voor evenementen gelden andere regels, deze staan ook in de APV. De gemeente behoudt zich het recht voor reclame voor evenementen te verwijderen die niet voldoen aan de eisen voor reclame voor evenementen in de APV. De kosten worden dan verhaald op de organisatie.

Het college van B&W kan besluiten af te wijken van de APV. Wanneer dat mag, staat in de Reclamenota 2010.

Gewonden bij burenruzie in Zuidwolde

Gemaakt: Zondag, 02 juli 2017 05:21

ZUIDWOLDE - Bij een gewelddadige ruzie tussen buurtbewoners aan de Haverstraat in Zuidwolde zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt. Mogelijk is bij de ruzie ook een steekwapen gebruikt.

 

Bij de ruzie die rond kwart voor twee in de nacht plaatsvond is ook de verdachte gewond geraakt. De verdacht is na behandeling naar het bureau overgebracht. De recherche heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld naar het incident.

 

Het is nog niet bekend waardoor de ruzie ontstond en hoe erg de verwondingen zijn van de slachtoffers.

Politie zoekt getuigen steekpartij Haverstraat Zuidwolde

Gemaakt: Zondag, 02 juli 2017 16:46

ZUIDWOLDE - De politie heeft zondag 2 juli een 46-jarige man uit Zuidwolde aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een steekincident. De verdachte en drie mannen in de leeftijd van 15, 43 en 46 en ook woonachtig in Zuidwolde hebben hierbij allemaal letsel opgelopen.

 

Bij de politie kwam rond 01:40 uur een melding binnen van een ruzie aan de Haverstraat. Bij deze ruzie zou mogelijk gestoken zijn. Hierop zijn meerdere agenten naar de Haverstraat gesneld en troffen daar twee gewonde mannen aan. De mannen van 15 en 46 jaar oud hadden letsel aan een arm en in het gezicht. Beide mannen zijn voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis.

 

De verdachte zou in een woning zitten aan de Gerststraat. De verdachte is hierop aangehouden en is ook overgebracht naar het ziekenhuis om zijn verwondingen te laten verzorgen. Hierna is hij ingesloten in het cellencomplex en zal vandaag nader gehoord gaan worden.

 

Een 43-jarige man melde zich ondertussen bij de agenten. Ook hij bleek letsel te hebben wat ter plaatse behandeld kon worden.

 

Onderzoek

Door de recherche is samen met de Forensische Opsporing een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek zal vandaag verder gaan. De politie komt graag in contact met getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken. Getuigen of mensen met meer informatie kunnen contact opnemen met de recherche via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000 of via M-online.

NL-Alert: stel mobiel in op de ontvangst van berichten noodsituaties

Gemaakt: Zondag, 02 juli 2017 17:04

De overheid zendt maandag 3 juli om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Als u het controlebericht ontvangt, is uw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Zo weet u zeker wat te doen als u in de buurt van een echte noodsituatie bent.

 

Ga nu naar nl-alert.nl, stel uw mobiel in en help ook anderen met instellen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst: ´NL-Alert 03-07-2017 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert.´

 

Bedreigende situaties

NL-Alert wordt ingezet bij levensbedreigende of gezondheidsbedreigende situaties waarin acuut handelen van de mensen in het bedreigde gebied vereist is. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders en sociale media. Per noodsituatie wordt bekeken welke middelen het meest effectief zijn om mensen te bereiken en te informeren.

Als er een noodsituatie bij u in de buurt is, kan de overheid met NL-Alert alarmeren en informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand, of bij een terroristische aanslag uit het gebied wegblijven vanwege explosiegevaar.

 

Cell Broadcast

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. U ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

 

Meer weten?

Meer informatie over NL-Alert kunt u lezen op www.nl-alert.nl. Staat het antwoord op uw vraag niet op de website? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. U kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Caravan in brand aan de Staarmansweg in Slagharen

Gemaakt: Maandag, 03 juli 2017 00:40

SLAGHAREN – Een caravan aan de Staarmansweg in Slagharen is zondagavond uitgebrand. De brandweer die snel ter plekke was kon de caravan niet meer redden.

 

Over de oorzaak is nog niets bekend. De caravan stond in de bosjes verscholen op het terrein.

Vitaliteitsonderzoek Verblijfsrecreatie afgerond

Gemaakt: Maandag, 03 juli 2017 18:57

DE WOLDEN - In het eerste kwartaal van dit jaar is een vitaliteitsonderzoek uitgevoerd onder dertien verblijfsrecreatielocaties (van veertig plekken of meer) in De Wolden. Doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe het staat met de vitaliteit van de sector en waar kansen tot verdere verbetering, voor de verblijfsrecreatie op de lange termijn, liggen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau ZKA Leisure Consultants. Met het uitvoeren van het vitaliteitsonderzoek in De Wolden loopt de gemeente vooruit op het provinciale project Vitale Vakantieparken Drenthe. De Wolden werkt in dit programma samen met de provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe en RECRON.

 

Onderzoek

In oktober 2016 heeft de raad ingestemd met de start van het programma 'Vitale Recreatieparken De Wolden'. De start van dit programma bestond uit het uitvoeren van een schouw op elke verblijfsrecreatielocatie groter dan veertig plekken. Deze schouw geeft een leidraad en aanbevelingen om het toekomstperspectief te bepalen en daarmee maatwerkplannen op te stellen per locatie. Deze schouw was de eerste fase van het programma 'Vitale Recreatieparken De Wolden'.

 

Onderzoeksresultaten

Uit dit onderzoek komt naar voren dat 74% van het aantal onderzochte eenheden (recreatieverblijven) vitaal is. Bijna 8% is minder vitaal, doordat er wel kwaliteit geboden wordt, maar er weinig toekomstperspectief is. Bij 18% van de onderzochte eenheden is geen sprake meer van een vitaal toeristisch-recreatief aanbod. Hierbij is veelal sprake van permanent wonen op de verblijfsrecreatielocaties.

 

De resultaten laten zien dat de vitaliteit van de verblijfsrecreatie in De Wolden over het algemeen goed is. Wel zijn er een aantal verblijfsrecreatielocaties waar, vanwege het ontbreken van recreatief toekomstperspectief, gekeken moet worden naar een nieuwe toekomstige bestemming.

 

Kadernotitie Vitale Recreatieparken De Wolden

Tijdens de opiniërende en besluitvormende raadsvergadering in 2016 heeft de gemeenteraad van De Wolden uitgesproken dat het initiatief voor het maken en uitvoeren van maatwerkplannen voor de toekomst bij de parken zelf ligt. Het uitgevoerde onderzoek dient als vertrekpunt voor dit proces. Na de zomer komt de Kadernotitie Vitale Recreatieparken De Wolden ter inzage. Deze kadernotitie zal de toekomstige aanpak verder concreet maken en richtinggevend zijn voor de ontwikkeling-richting van de verschillende verblijfsrecreatielocaties. Dit kan een plan zijn voor uitbreiding, vernieuwing of revitalisatie van de recreatiefunctie of een plan voor transformatie naar een andere functie.

De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit over de Kadernotitie.

 

Economisch actieplan

De Kadernotitie Vitale Recreatieparken De Wolden vult het Economisch Actieplan De Wolden 2018-2020, dat momenteel wordt opgesteld, aan. Een van de speerpunten in dit actieplan is het stimuleren van een vitale en eigentijdse sector toerisme en recreatie. Het ontwerp Economisch Actieplan De Wolden 2018-2020 wordt volgens planning op 14 juli ter inzage gelegd.

Milieustraat Zuidwolde vijf maanden gesloten

Gemaakt: Maandag, 03 juli 2017 19:02

ZUIDWOLDE - De huidige milieustraat is vanaf vandaag dicht en naar verwachting gaat de nieuwe milieustraat eind november weer open. Waar kunt u in de tussentijd naar toe met uw afval?

 

U kunt uw afval tijdens de sluiting kwijt in Hoogeveen. De AREA milieustraat is - tijdens de openingstijden die normaliter gelden in Zuidwolde - geopend voor alle inwoners van gemeente De Wolden. De medewerkers van de milieustraat uit Zuidwolde zullen op de milieustraat van AREA aan het werk zijn om u daar te helpen. Bij de medewerkers van de milieustraat uit Zuidwolde kunt u u identificeren als inwoners van gemeente De Wolden. Betalen voor uw stortingen kunt u ook bij de medewerkers doen.

 

U kunt buiten de reguliere openingstijden die gelden in Zuidwolde NIET terecht bij de milieustraat aan de Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen.

Openingstijden AREA Milieustraat Hoogeveen voor inwoners van De Wolden

Woensdag: 13.00 tot 16.00 uur
Vrijdag: 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag: 09.00 tot 12.00 uur

 

Milieustraat Zuidwolde vijf maanden gesloten

De milieustraat in Zuidwolde wordt vernieuwd. De huidige milieustraat verdwijnt en er komt een nieuwe, duurzame milieustraat voor terug. De locatie wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Zo willen we onze dienstverlening verbeteren en onze inwoners stimuleren om afval nóg beter te scheiden.

 

De nieuwe milieustraat biedt ruimte aan de gescheiden inzameling van maar liefst achttien verschillende afvalstromen. Het terrein wordt efficiënter ingericht door de ingang van de milieustraat te verplaatsen naar de Slagendijk. Dat zorgt voor meer ruimte voor auto's op het terrein en zo wordt de kans op wachtrijen op de openbare weg een stuk kleiner.

Inloopbijeenkomst N375 op 12 juli

Gemaakt: Maandag, 03 juli 2017 19:06

KOEKANGE - De provincie Drenthe en de gemeente De Wolden werken samen aan het veiliger maken van de N375. Hiervoor stelt de provincie een uitvoeringsplan op. Dit plan bevat verkeerskundige aanpassingen die nodig zijn om de N375 tussen Pesse en Meppel te laten voldoen aan de richtlijnen Duurzaam Veilig.

 

Op 21 juni is een informatiebijeenkomst georganiseerd door gemeente en provincie over dit onderwerp. Door omstandigheden is de publicatie over de bijeenkomst later dan gewenst gepubliceerd, reden om een tweede avond te organiseren.

 

Tijdens deze avond wordt dezelfde informatie getoond als tijdens de bijeenkomst van 21 juni.

 

Informatie en stand van zaken

U bent van harte uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 12 juli 2017 tussen 19.30 en 21.00 uur in Dorpshuis De Schakel in Koekange, Prinses Margrietlaan 1.

Tijdens de inloopbijeenkomst zijn medewerkers van de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden aanwezig om u te informeren over het proces en de vorderingen tot nu toe. U kunt u uw ideeën over mogelijke maatregelen kenbaar maken en krijgt u informatie over het proces tot eind 2017. Dit is het moment waarop het uitvoeringsplan gereed moet.

 

Duurzaam Veilig

Duurzaam Veilig is een initiatief van verschillende Nederlandse overheden om de verkeersveiligheid van het wegverkeer te vergroten. Binnen Duurzaam Veilig Verkeer draait het om het voorkomen van ongelukken oftewel preventie. Binnen het uitvoeringsplan wat opgesteld wordt voor de aanpak van de N375 is een belangrijk onderdeel de aanpak van de gelijkvloerse oversteken.

 

Tijdens deze inloopavond gaan wij graag met u persoonlijk in gesprek over wat er bij u leeft en welke mogelijke oplossingen u ziet voor de gelijkvloerse oversteken en de verdere inrichting van de N375.

 

Hebt u nog vragen?

Voor meer informatie kunt u kijken op www.provincie.drenthe.nl/N375.

Meike Uiterwijk Winkel uit Echten wint nationale titel

Gemaakt: Dinsdag, 04 juli 2017 19:17

ECHTEN - De zeventienjarige Meike uit Echten begon met wielrennen op zevenjarige leeftijd. En dit jaar heeft ze haar eerste nationale titel binnen gesleept. In Montferland, Gelderland is ze Nederlands kampioene bij de junioren geworden na een race van 82 kilometer.

 

Wethouder Jan van 't Zand is woensdagmiddag bij haar geweest om haar te feliciteren.

Bijna een miljoen extra voor lokale cultuur

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 19:54

DRENTHE - Drentse gemeenten krijgen de komende vier jaar 240.000 euro per jaar extra van de provincie om lokale cultuur een impuls te geven. Ook verstevigen provincie en gemeenten hun samenwerking met een nieuw programmaplan. Dat maakte gedeputeerde Cees Bijl vandaag bij het Festival der Aa bekend. Namens de Drentse gemeenten nam burgemeester Eric van Oosterhout, tevens voorzitter van het cultuuroverleg van Drentse gemeenten, een cheque in ontvangst.

 

Gedeputeerde Cees Bijl van Cultuur is zeer te spreken over de samenwerking met de gemeenten. "We hebben in Drenthe al een prachtig cultuuraanbod waar veel inwoners en bezoekers van genieten. Met deze financiële impuls en een steviger samenwerking zorgen we voor een nog betere spreiding van cultuuraanbod voor iedereen en voor nog meer reuring." Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen onderschrijft dit: "Met deze impuls wordt de goede samenwerking tussen de provincie Drenthe en de 12 Drentse gemeenten versterkt. De gemeenten hechten grote waarde aan cultuurbeleid, dat mede door de inzet van provinciale middelen steeds meer inhoud krijgt."

 

De provincie besteedt ieder jaar al 17 miljoen euro aan cultuur in de provincie. Daarbij gaat het vaak om projecten of instellingen met een bovenlokaal karakter. Met de extra culturele impuls van jaarlijks 240.000 euro wil het college van GS gemeenten aanmoedigen in te blijven zetten op een bloeiend lokaal cultuurklimaat. Gemeenten zijn vrij het geld te besteden aan projecten die zij belangrijk vinden. De enige voorwaarde die de provincie stelt, is dat de gemeenten eenzelfde bedrag bijpassen en dus niet bezuinigen.

 

Hoogeveen
Wethouder Erik Giethoorn is blij met deze impuls: "Door en voor Drenthe past uitstekend bij ons beleid van " Van, voor en door Hoogeveen". De subsidie die wij de komende vier jaar van de provincie ontvangen gaan we de eerste twee jaar inzetten voor de doorontwikkeling van De Verhalenwerf. Daarnaast denken we aan de doorontwikkeling van popcultuur."

 

Convenant
Provincie en gemeenten spreken ook af samen te werken aan tien provincie brede projecten. Voorbeelden zijn het versterken van de positie van kleinere musea, het opzetten van twaalf spraakmakende archeologie beleefpunten en talentontwikkeling voor de jeugd. Deze projecten worden gefinancierd vanuit bestaande cultuurbegrotingen. Om deze samenwerking te bekrachtigen ondertekenen alle partijen in het najaar een convenant.

Auto en tractor met elkaar in botsing in Zuidwolde

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 15:29

ZUIDWOLDE – Een personenauto en een tractor zijn maandag tegen het middaguur op de Burgemeester Tonckensstraat in Zuidwolde met elkaar in botsing gekomen. De automobilist kwam hierna met zijn auto in de sloot tot stilstand.

 

De bestuurder raakte hierbij niet gewond. Ook de tractor bestuurder kwam er goed vanaf.

Michelle Stummel uit Echten tweevoudig Nederlands kampioen Para-Cycling

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 19:10

ECHTEN - Tweeëntwintig jarige Michelle Stummel uit Echten is afgelopen weekend tweevoudig Nederlands Kampioen geworden bij het Para-Cycling.

 

Michelle kwam in actie op de tandem, als piloot van een wielrenner met een visuele beperking. Samen met haar partner Linda au Yeung wonnen ze op de weg en bij het tijdrijden.

Wethouder Jan van 't Zand is woensdagmiddag bij haar geweest om haar te feliciteren.

Wijkagent Lensen weg uit Ansen, Ruinen en Echten

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 19:14

DE WOLDEN - Wijkagent Albertje Lensen werkt sinds 1 juli niet meer in Ansen, Ruinen en Echten. Zij had een tijdelijke functie als wijkagent. Totdat een nieuwe wijkagent de gelederen komt versterken, onderhoudt wijkagent Rennie Grootenhuis (Koekange, Koekangerveld en de Wijk) de contacten met de netwerken in de dorpen.

 

Voor hulp of vragen aan de wijkagent kunt u bellen met het algemene politienummer 0900-8844. Zodra de opvolging van Albertje Lensen rond is, wordt dit bekend gemaakt.

Vrachtwagen botst achterop paardentrailer

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 15:55

BALKBRUG / ZUIDWOLDE - Op de N48 tussen Balkbrug en Zuidwolde in de richting van Hoogeveen heeft zich dinsdagmiddag een kop staart aanrijding voor gedaan. Een vrachtauto stond met pech half in de berm waardoor het andere verkeer en omheen moest. Het ging mis toen een truck met oplegger achter op een paardentrailer botste.

 

De trailer, met daarin een paard, wipte door de klap ongeveer een meter omhoog. Een van de inzittenden van de trekkende bus is aan haar lichte vewondingen geholpen in de ambulance maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Het paard lijkt er goed vanaf te zijn gekomen. De dissel van de paardentrailer heeft een klap gehad, hierdoor zal het paard worden over geladen in een andere trailer. Het overige verkeer liep enige vertraging op omdat het om en om langs het ongeval werd geleid.

Inbrekers gaan niet met vakantie!

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 16:17

De vakantieperiode staat voor de deur. Het is een tijd van luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners niet thuis zijn. Het is voor inbrekers vaak eenvoudig om woningen eruit te pikken, waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Inbrekers zien uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en woningen waar geen licht brandt. De politie en gemeente willen er alles aan doen om woninginbraken tegen te gaan. Maar hiervoor is uw hulp nodig!

 

Neem voorzorgsmaatregelen
Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Uw buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden en er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven en de auto af en toe eens op de oprit te zetten. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook 's avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Frontale aanrijding op de N48 tussen Balkburg en Zuidwolde

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 16:29

BALKBRUG / ZUIDWOLDE - Donderdagmiddag vond er een frontale aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een personenauto op de N48 tussen de afslag Balkburg en Zuidwolde. Een persoon raakte hierbij gewond en werd door de brandweer uit het voertuig bevrijd. Het slachtoffer is daarna per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

 

De N48 is tussen Balkbrug en Zuidwolde voor het doorgaande verkeer afgesloten om de hulpverlening, onderzoek en berging van de voertuigen mogelijk te maken. Dit kan nog wel enkele uren duren.

Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 19:37

Het is vakantie! Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten.

 

Maak je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort voor het hotel waar je overnacht? Zet dit dan duidelijk op de kopie en maak je BSN onleesbaar of gebruik de KopieID app van de overheid.

 

Met de KopieID app kunt u in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet u met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

 

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App StoreGoogle Play Store of Windows Phone. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorkom een stinkende container in de zomer; tips tegen stankoverlast

Gemaakt: Vrijdag, 14 juli 2017 20:29

In de zomer kan uw groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (Gft) en lege verpakkingsmaterialen (PMD) erg gaan stinken. We geven u wat tips om overlast door stank te voorkomen!

 

Tips restafval

 • Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. Er zit namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (gft), glas, textiel, papier/karton en pmd-afval apart inzamelen.
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

 

Tips Gft-container

 • Laat uw Gft en etensresten zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit.
 • Koop afgemeten, zodat u geen kostbaar voedsel weg hoeft te gooien. Moet er toch iets bij het Gft, verpak het dan direct (laat het niet op het aanrecht liggen). Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen.
 • Leg een oude krant of stro onderin uw container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
 • Plaats uw container in de schaduw (niet in volle zon) en laat het deksel met een houtje op een kiertje staan.
 • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu.
 • Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt dat de maden uitdrogen.
 • Tuinafval kunt u ook wegbrengen naar de milieustraat.

 

Tips leeg verpakkingsmateriaal (PMD)

 • Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Spoel desnoods de bakjes van tevoren af met afwaswater. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast.

Rémon Kwant uit Koekange naar WK inline-skaten

Gemaakt: Zaterdag, 15 juli 2017 17:36

KOEKANGE - Rémon Kwant uit Koekange is geselecteerd voor het WK inline-skaten. Het kampioenschap wordt van 3 tot en met 10 september gehouden in het Chinese Nanjing. 

 

Kwant doet mee in de categorie senioren heren. Andere Nederlanders in die categorie zijn Luc ter Haar, Ruurd Dijkstra en Rick Schipper.

 

Deze maand maakte Kwant nog zijn opwachting op het EK skeeleren in het Portugese Lagos. En tijdens het Pinksterweekend deed hij mee aan het Nederlands Kampioenschap.

Motorrijder botst achterop maaier

Gemaakt: Zaterdag, 15 juli 2017 17:58

EURSINGE - Op de Hoogeveenseweg in Eursinge is zaterdagmiddag een motorrijder onder een maaier die achter een trekker zat terecht gekomen. De motorrijder werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

 

De verkeers analisten van de politie deden ter plaatse onderzoek naar de oorzaak. De Hoogeveenseweg is afgesloten om dit onderzoek mogelijk te maken.

Initiatiefrijk De Wolden: update van een succesformule

Gemaakt: Dinsdag, 18 juli 2017 19:50

DE WOLDEN - Initiatiefnemers hebben de gemeente afgelopen kwartaal blij verrast met het indienen van veertien ideeën bij Initiatiefrijk De Wolden. Tien initiatieven zijn gehonoreerd.

 

De tien initiatieven

De tien initiatiefgroepen gaan aan het werk met uiteenlopende projecten. Er zijn twee groepen, Menvereniging Zuidwolde en Ceres Zuidwolde, die beide een evenement in de paardensport gaan uitbreiden. Menvereniging Zuidwolde organiseert het concours hippique en wil dit jaar het evenement uitbreiden met een wielerwedstrijd en een Ride en Run. Ceres Zuidwolde organiseert ook een concours en wil dat uitbreiden met culinaire festiviteiten. In Ruinerwold gaat IJsvereniging Ruinerwold het terrein voor de ijsbaan egaliseren, zodat komend winter hopelijk eerder kan worden geschaatst. In Echten gaat de Vereniging Dorpsbelangen Echten een fietscrossbaan maken en ook in de Wijk is er gekozen voor een sportief initiatief met de aanleg van een outdoor fitness door Stichting De Slenken. Belangenvereniging Koekangerveld wil de dorpsentree verfraaien door middel van het project "Bloemen aan de Panjerd". Streekbelang Drogteropslagen wil ook een groenvoorziening aanleggen. Ter ere van het 25-jarige jubileum van St. Oldtimerdag Ruinerwold krijgt deze stichting subsidie om dit extra feestelijk te kunnen vieren. De 25e Oldtimerdag Ruinerwold vindt plaats op 19 augustus 2017. Stichting Museumboerderij Karstenhoeve in Ruinerwold krijgt een subsidie voor het restaureren van koetsen en bedrijfswagens. Het tiende project is van Stichting Ouderendag Zuidwolde. Deze stichting organiseert op 7 oktober een dag voor geïnteresseerden over het ouder worden en hoe en op welke wijze men zo lang mogelijk in de eigen omgeving kan blijven wonen.

 

Met het honoreren van deze projecten is een bedrag gemoeid van € 61.310,-.

 

Spelregels

Een initiatief moet vernieuwend zijn voor het dorp, maar het belangrijkste is dat een project breed gedragen wordt in een dorp of dat een grote groep inwoners kan profiteren van het initiatief. Het initiatief moet bijdragen aan de leefbaarheid, sociale vitaliteit en/of sociale infrastructuur van het dorp. Wanneer een initiatief te commercieel is of wanneer er sprake is van een te gering draagvlak kan een project worden afgewezen. Initiatiefrijk De Wolden subsidieert maximaal 50% van een project tot een maximaal bedrag van € 100.000,-.

 

Aanvraag indienen

Een aanvraag kan ingediend worden via www.dewolden.nl/initiatiefrijk. Als u vragen heeft over Initiatiefrijk De Wolden of over het indienen van een aanvraag, dan kunt u terecht bij Lisette Tijmens (l.tijmens@dewoldenhoogeveen.nl of 0528-291473). Ook wanneer u hulp nodig heeft bij het indienen van een aanvraag of niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, dan kunt u contact opnemen.

 

Initiatiefrijk De Wolden

De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de begroting voor 2015 besloten meer ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Ook de provincie Drenthe levert een bijdragen aan de projecten. Jaarlijks stelt de provincie € 50.000,- beschikbaar aan de gemeenten, die het vervolgens inzetten om de inwoners financieel te steunen in de uitvoering van de plannen.

Onderzoek naar mogelijkheid realisatie Multifunctionele Accommodatie Zuidwolde

Gemaakt: Dinsdag, 18 juli 2017 20:07

ZUIDWOLDE - De gemeenteraad van De Wolden heeft tijdens de behandeling van de Kadernota het college van burgemeester en wethouders de opdracht meegeven om te onderzoeken of er draagvlak is om te komen tot de realisatie van een multifunctionele accommodatie en zo ja, in welke vorm en omvang.

 

Van sporthal naar multifunctionele accommodatie

De gemeenteraad kwam met de opdracht om onderzoek te doen naar een multifunctionele accommodatie, nadat het college een voorstel had gedaan voor renovatie van de verouderde Sporthal Mr N. Wessels Boer Hal en de gymzaal ernaast.

 

In het onderzoek dat de gemeente gaat uitvoeren worden naast de huidige gebruikers van de sporthal en gymzaal, ook met participanten van de naastgelegen Boerhoorn, tennishal en andere mogelijke toekomstige gebruikers gesproken over de mogelijkheden van een multifunctionele accommodatie. Er wordt onderzocht of, en op welke wijze er kan worden samengewerkt. Hierbij wordt ook de mogelijkheid tot realisatie van een intiem en sfeervol theater meegenomen.

 

Wethouder Jan van 't Zand: "Ik ben blij met de opdracht van de gemeenteraad om in breder perspectief te bezien of de multifunctionaliteit kan worden vergroot. De eventuele bouw van een multifunctionele accommodatie in Zuidwolde waarin diverse partijen worden gehuisvest biedt voor alle partijen enorme kansen. Op het gebied van de exploitatie, beheer en duurzaamheid valt nog veel winst te behalen. Kortom een win-winsituatie voor alle mogelijke toekomstige gebruikers''.

 

Volgend jaar, medio juni, wordt de uitkomst van het onderzoek aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Vrouwen kiezen, ook in De Wolden

Gemaakt: Dinsdag, 18 juli 2017 20:19

DE WOLDEN - In 2017 is het 100 jaar geleden dat vrouwen zich volgens de Grondwet voor het eerst verkiesbaar mochten stellen als politicus. Twee jaar later kregen zij ook actief kiesrecht (stemrecht). Een keerpunt voor de politiek in Nederland.

 

Wethouder Mirjam Pauwels is één van de ambassadeurs van het project 'Vrouwen Kiezen' van de provincie Drenthe.

 

Mirjam Pauwels: "Het is een hele eer om ambassadeur van dit prachtige initiatief te zijn. Meer vrouwen in de politiek in Drenthe is iets waar ik me graag hard voor maak. Daarom roep ik geïnteresseerde en betrokken vrouwen op om met me in gesprek te gaan. Ik bied jou de mogelijkheid om informeel eens kennis te maken met de politiek."

 

Invloed op gemeentelijk beleid

Wethouder Pauwels is benieuwd hoe vrouwen tegen de (lokale) politiek aan kijken en wil met hen van gedachten wisselen over de invloed die zij op het gemeentelijk beleid kunnen hebben. "Een dag met mij meelopen, behoort ook tot de mogelijkheden. Kom eens een kijkje nemen in de keuken van de lokale politiek!", aldus wethouder Pauwels.

 

Vrouwen kiezen in Drenthe

De provincie Drenthe vraagt met dit initiatief aandacht voor een goede afspiegeling van onze samenleving in de Drentse politiek Samen met diverse Drentse organisaties en instellingen brengt de provincie dit thema in 2017, 2018 en 2019 onder de aandacht. Op verschillende manieren en voor een breed publiek, waarbij aangehaakt wordt bij de landelijke, gemeentelijke en provinciale verkiezingen.

 

Interesse?

Vrouwen die geïnteresseerd zijn om in contact te komen met wethouder Pauwels om bijvoorbeeld een dag mee te lopen, kunnen zich melden bij het bestuurssecretariaat van de gemeente De Wolden via het e-mailadres bestuurssecretariaat@dewolden.nl.

Spreekuur ombudsman

Gemaakt: Woensdag, 19 juli 2017 22:54

DE WOLDEN - De ombudsman van De Wolden, Maas van Egdom, houdt elke maand spreekuur. U kunt daar met uw klachten of vragen over uw behandeling door de gemeentelijke organisatie terecht.

 

Het eerstvolgende spreekuur is op maandag 31 juli 2017. U kunt voor dat spreekuur een afspraak maken met Anita van Ulsen, T. 14 0528. U kunt voor het maken van een afspraak ook mailen naar ombudsman@dewolden.nl. Bij spoedgevallen is in overleg een afwijkende afspraak mogelijk.

Alle textiel in textielcontainers

Gemaakt: Woensdag, 19 juli 2017 22:56

DE WOLDEN - Oude kleding, schoenen, jassen, dekens, lakens of gordijnen die u niet meer nodig hebt, zijn vaak nog goed genoeg voor hergebruik. Gooi uw oude textiel daarom niet bij het restafval, maar lever het in! Niet alleen het textiel wat geschikt is voor hergebruik, want alle textiel is welkom in de textielcontainers.

 

Inleveren kan op drie manieren:

 • in de textielcontainers bij u in de buurt;
 • tijdens de huis-aan-huisinzamelingen;
 • bij een kringloopwinkel;
 • tweedehands kledingwinkels.

 

Wel of niet geschikt voor hergebruik

Oude t-shirts, gympen en lakens zijn heel geschikt voor hergebruik. Zelfs textiel met een vlek of scheur of lappen mag u inleveren. Er is ook textiel dat u niet mag inleveren. Voor alles geldt: aanbieden in een gesloten zak.

 

Niet in de textielcontainer/zak:

 • vloerbedekking en tapijt
 • dekbedden en kussens
 • matrassen (inleveren bij de milieustraat)
 • knipselresten en vulmateriaal
 • natte kleding
 • schoenen, laarzen, gympen en sandalen (per paar samengevoegd)
 • riemen, dassen, hoeden en petten
 • dekbedhoezen, lakens en dekens, gordijnen en vitrage
 • handdoeken, theedoeken, washandjes en lappen

 

Textielcontainers

In de textielcontainers kunt u alle textiel kwijt. Stop de textiel wel eerst in een gesloten plastic zak. Hierdoor blijft het textiel droog. Los textiel kan namelijk nat worden en beschimmelen. Daardoor wordt het onbruikbaar.

 

U kunt uw textiel aanbieden bij de volgende textielcontainers:

 • Alteveer, Alteveerstraat 5
 • de Wijk, Dorpsstraat 57
 • Drogteropslagen, Drogteropslagen 42
 • Kerkenveld, Alb van Daatselaarstraat 2
 • Koekange, Sportlaan 1
 • Koekange, Dorpsstraat 14
 • Linde, Linderweg 21
 • Oosteinde, Wolddijk 74
 • Ruinen, Westerstraat 17
 • Ruinerwold, Havelterweg 3
 • Ruinerwold, Havelterweg 3
 • Veeningen, Dorpshuisstraat 43
 • Zuidwolde, Hoofdstraat 101
 • Zuidwolde Klunderstraat